Topul angajaților care s-ar califica la electoRATA lui Ponta: „Mulți fac credite pentru a ieși din iarnă, ca pensionarii”

Topul angajaților care s-ar califica la electoRATA lui Ponta: Mulți fac credite pentru a ieși din iarnă, ca pensionarii
Publicat: 10/02/2014, 21:52
Actualizat: 29/09/2018, 03:35

Salariații din învățământ, sănătate și asistență socială, dar și cei care lucrează în domeniul activităților culturale vor putea beneficia de electoRATA lui Ponta, respectiv înjumătățirea ratelor la credit pentru cei care au un salariu de până la 1.600 de lei. Aceștia câștigă, în medie, un salariu sub cel mediu pe economie, care a ajuns în decembrie la 1.760 de lei, potrivit celor mai recente date INS.

De exemplu, numărul profesorilor și învățătorilor care au credite este estimat la câteva zeci de mii de persoane în toată țara. „Mulți fac credite pentru a ieși din iarnă, precum pensionarii”, a declarat pentru gandul Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Invățământ.

Unii bugetari deja s-au interesat la bănci de posibila înjumătătire a ratei. „Avem persoane care au mers la bănci să se intereseze (de înjumătățirea ratei n.n.). De la ghișeu li s-a spus că implică o grămadă de documente. Deocamdată nu au primit instructiuni clare”, a spus pentru gandul Liviu Toader, prim-vicepreședintele Sindicatului Naționala al Funcționarilor Publici.

Nu toți bugetarii vor putea beneficia de înjumătățirea ratei la creditele de la bănci. De exemplu, angajații din administrația publică și apărare și asigurări publice din sistemul public au avut în decembrie, potrivit INS, salarii medii nete mai mari de 1.760 de lei, astfel că ei nu îndeplinesc una dintre principalele condiții pentru a aplica pentru electoRATA anunțată de premier.

Ce angajați caștigă mai puțin decat salariul mediu net si ar putea aplica pentru electoRATA

Angajații din agricultură, silvicultură și pescuit, care au avut în decembrie salarii medii nete cuprinse între 1.243 și 1.602 lei, cei care lucrează în industria alimentară, unde salariul mediu net a ajuns în decembrie la 1.116 lei, sau persoanele din domeniul prelucrării lemnului ori al colectării și tratării deșeurilor, unde salariul mediu net este, potrivit INS, de 1.221 lei, sunt printre persoanele care se pot califica pentru a obține o înjumătățire a ratei la bancă, pentru doi ani.

Si cei din domeniul hotelurilor și restaurantelor pot avea acces la electoRATA lui Ponta, acești angajați având în decembrie cel mai mic salariu mediu net pe economie, de 940 lei.

În timpul anului, se înregistrează fluctuații ale câștigului salarial determinate, în principal, de acordarea premiilor anuale și a primelor de sărbători. „Acestea influențează creșterile sau scăderile în funcție de perioada în care sunt acordate, conducând, în cele din urmă, la estomparea fluctuațiilor câștigului salarial lunar la nivelul întregului an”, potrivit INS.

In sectorul bugetar s-au înregistrat ușoare creșteri ale câștigului salarial mediu net față de luna noiembrie în sănătate și asistență socială (1,8%), respectiv în administrația publică(1,1%) ca urmare a acordării de prime ocazionale ori sume din alte fonduri. în învățământ câștigul salarial mediu net a înregistrat o scădere (-3,7%), fiind influențat de reducerea sumelor reprezentând plata cu ora a cadrelor didactice, ca urmare a începerii vacanței școlare.

Salariul mediu net a fost în decembrie de 1760 lei, în creștere față de luna precedentă cu 110 lei (6,7%), conform INS.

Simion Hăncescu, președinte Federația Sindicatelor Libere din Invățământ: „Ar fi benefic, dar băncile acceptă așa ceva?”

„Ar fi o măsură benefică, dar nu e clar modul de aplicare. Băncile acceptă așa ceva? În țară sunt zeci de mii de angajați din domeniul învățământului care au credite. Mulți fac credite pentru a ieși din iarnă, precum pensionarii” , a declarat pentru gândul Simion Hăncescu, președintele Federației Sindicatelor Libere din Invățământ.

Potrivit lui Hăncescu, un profesor debutant are un salariu de 770 de lei, iar un profesor cu peste 40 de ani vechime – sunt doar o mie în toată țara – ajunge la un salariu de 1.700 de lei.

Liviu Toader, prim-vicepreședintele Sindicatului National al Functionarilor Publici:

Liviu Toader, prim-vicepresedintele Sindicatului Național al Funcționarilor Publici, spune că cei mai mulți funcționari publici au credite.

„Sunt în diferite stadii. Unii sunt restanțieri, unii în executare silită, au încercat să le refinanțeze la alte bănci și nu au reușit”, a declarat Toader pentru gândul, care spune că deja oamenii s-au dus la bănci să se intereseze.

„Ar fi interesați de măsură (electoRATA n.n.), dar nu le sunt clare condițiile. Avem persoane care au mers la bănci să se intereseze. De la ghișeu li s-a spus că implică o grămadă de documente, dar deocamdată nu au primit instrucțiuni concrete cum se va proceda”, a adaugat el.

Salariul minim pentru funcționarii publici este de 800 de lei, maximul nu ajunge la 1.800 lei brut, spune Toader.

La nivel național, sunt 120.000 de funcționari publici, la nivel central și local. Din aceștia, 30.000 fac parte din Sindicatul Funcționarilor Publici.

Ce este electoRata

Guvernul intenționează să introducă o schemă pentru sprijinirea persoanelor care au dificultăți în a-și achita rata la bancă. Măsura a fost anunțată recent în urma negocierilor cu Fondul Monetar Internațional (FMI), Comisia Europeană (CE) și Banca Mondială (BM).

O misiune a FMI, CE și BM s-a aflat la București în perioada 21 ianuarie – 5 februarie pentru a realiza primele două evaluări a acordului preventiv de tip stand-by, în valoare de patru miliarde de euro, semnat cu România anul trecut, la finele lunii septembrie.

De acest mecanism vor putea beneficia doar persoanele cu venituri de până la salariul mediu net și care nu au avut întârzieri mai mari de 90 de zile la plata ratelor. Ei vor putea cere băncii înjumătățirea ratei, dar nu cu mai mult de 500 de lei, pentru o perioadă de cel mult doi ani. După expirarea acestui termen, în următorii cel mult doi ani, ei vor primi o deducere fiscală de la stat. Mai exact, vor plăti un impozit pe venit mai scăzut cu până la 200 de lei, reiese din informațiile comunicate de Guvern.

Mediul de afaceri și brokerii de credite s-au arătat deranjați de faptul că executivul a anunțat măsura fără a exista o consultare sau o dezbatere publică în prealabil. Mai mult, ei acuză guvernul de lipsa unor clarificări în ceea ce privește modul în care se va implementa măsura, fiind totodată de părere că aceasta nu va duce la stimularea consumului.

Topul domeniilor de activitate ai căror angajați ar putea obține înjumătățirea ratei, în funcție de salariile medii nete in decembrie (lei):

Sănătate și asistență socială 1495
Invățămant 1479
Construcții 1422
Activități de poștă și curier 1396
Agricultură, silvicultură și pescuit 1351
Activități de spectacole, culturale și recreative 1331
Colectarea, tratarea și eliminarea deșeurilor, activități de recuperare materiale reciclabile 1221
Prelucrarea lemnului, fabricarea produselor din lemn și plută 1216
Activități de servicii administrative și activități de servicii suport 1197
Fabricarea de mobilă 1176
Industria alimentară 1116
Fabricarea articolelor de îmbrăcăminte 1085
Hoteluri și restaurante 940

Sursa INS

Tags:

Dacă duminică ar fi alegeri, tu cu cine ai vota?

Vezi rezultate

Loading ... Loading ...
Urmărește Gândul.ro pe Google News și Google Showcase
Ce sancțiune a primit un şofer din Vâlcea după ce şi-a împodobit BMW-ul cu luminițe
Gabriel Cotabiță a murit cu o mare durere în suflet! Se plângea soției sale că...
FOTO. Vedeta din filmele pentru adulți s-a cuplat cu un milionar controversat din fotbal
Cum ar vota românii cu pregătire superioară la alegerile prezidențiale. Diaspora, marea necunoscutǎ. Surprizele studiului...
Ce se întâmplase cu Gabriel Cotabiță în ultimele luni! Declarațiile făcute de soția lui cu...
O tânără care a făcut un test ADN ca să afle care este istoria familiei...
Cauza morții lui Gabriel Cotabiță. Ce s-a întâmplat cu artistul de 69 de ani
Cauza MORȚII lui Gabriel Cotabiță! Solistul s-a chinuit ENORM în ultimele clipe de viață
Haos pe șosele, trafic paralizat și viscol în jumătate de ţară. Zona în care zăpada...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
O nouă taxă pentru românii care stau la bloc. Când va fi introdusă și cât...
De ce boală secretă suferea Gabriel Cotabiță! Acum s-a aflat de ce transpira excesiv. Artistul...
Amendă pentru depășirea vitezei legale cu până la 10 km/h?
Spania a amendat mai multe companii aeriene low-cost pentru practici abuzive. Ryanair a primit cea...
Întrebare de ȘCOALĂ: Câte LATURI are Marea Piramidă din Giza?
Şoferii cu permis categoria B care dau iar examen. Regula care nu ii lasă să...
Ultima etapă. Pensionarii care mai au patru luni la dispoziție pentru a-și rezolva dosarele
Horoscop weekend 23 - 24 noiembrie 2024. Ce zodii sunt binecuvântate de Univers în aceste...
De ce a murit, de fapt, Gabriel Cotabiță. România, în stare de ȘOC! titlu personalizat
Oana Roman, mesaj trist despre moartea prietenilor ei, Gabriel Cotabiță și Marius Bațu. „Bucurați-vă, fraților,...
Orgoliul și mândria l-au ţinut pe Mihai Bendeac departe de Gabriel Cotabiţă: "Iartă-mă. Deși e...
BANCUL ZILEI. BULĂ: – Nevasta mea s-a îmbrăcat în polițistă și mi-a spus..
Cât a plătit un miliardar pentru banana lipită cu bandă adezivă de perete?